Nová výzva pro finanční manažery: ESG jako konkurenční výhoda 

autor: | 5. 08. 2024 | Blog, Firemní strategie, Udržitelná firma

Témata:

Udržitelnost a ESG pomalu přestává být volbou a stává se nutností. Svou roli zde hrají i finanční manažeři. Proč se ESG stává klíčovým faktorem v rozhodování investorů a bank? A jaké důsledky to má pro firmy, které tento vývoj následují nebo naopak podceňují? Zjistěte, jak zelená revoluce ve financích může ovlivnit budoucnost vašeho podnikání a proč ignorování ESG může být riskantní sázkou na budoucnost. 


Role finančního manažera v ESG 

Zatímco dříve byla udržitelnost spíše záležitostí marketingu nebo CSR oddělení, dnes se ESG promítá do mnoha složek a oddělení firem. ESG získává stále větší sílu ovlivnit finanční výkonnost i dlouhodobou udržitelnost podnikání. Proto dnes přední společnosti zřizují samostatná oddělení zabývající se touto oblastí nebo začleňují agendu ESG přímo pod kompetenci finančního managementu. Důvodem je potřeba komplexně sbírat, analyzovat a vyhodnocovat relevantní data z různých útvarů napříč firmou – od podnikových ekologů, přes nákupčí a personalisty, až po manažery kvality.  


Finanční manažer jako architekt udržitelné budoucnosti   

Součástí ESG je i analýza rizik a příležitostí spojených se změnou klimatu a udržitelností obecně. To jsou nové aspekty, které se mohou do financí firmy výrazně propsat (např. zdražující se energie). Finanční manažer proto průběžně monitoruje a vyhodnocuje tato ESG data a na základě výsledků přizpůsobuje ESG strategii. Zároveň je to právě finanční oddělení, které musí aktivně vyhledávat a získávat potřebné finanční zdroje pro realizaci udržitelných projektů a iniciativ. Finanční manažer tak buduje vztahy s bankami, investory, fondy a dalšími poskytovateli kapitálu, kteří ESG faktory stále více zohledňují ve svých investičních rozhodnutích. Odpovídá za reporting a komunikaci ESG ukazatelů, které jsou pro stakeholdery klíčovým vodítkem. 

ESG se stává nedílnou součástí finančního řízení firem. Tento trend je patrný zejména u společností, kde udržitelnost představuje klíčový požadavek financujících partnerů, ale také u firem, které primárně usilují o splnění legislativních nároků na ESG reporting. Finanční manažeři, kteří mají tuto agendu na starosti, nesou zodpovědnost za přesnost a legislativní soulad ESG informací. Jejich role je zásadní pro úspěšné sestavení výroční zprávy a udržení důvěry investorů i dalších zainteresovaných stran. 


A proč se něco takového děje? 

Planeta čelí řadě environmentálních i sociálních výzev plynoucích z lidské činnosti. Řešením je udržitelný rozvoj – tedy taková cesta, která naplňuje potřeby současné generace, aniž by ohrožovala možnosti generací budoucích. Ústřední myšlenkou je, že dnes investujeme finance do udržitelnosti, abychom předešli obrovským ekonomickým ztrátám v budoucnu (ty mohou být způsobeny především suchem, povodněmi, změnou ekosystémů a s tím spojených společenských a ekonomických změn).  

V roce 2015 se státy v rámci Pařížské dohody shodly na snižování emisí uhlíkových plynů, které jsou hlavní příčinou klimatických změn. Evropská unie si následně stanovila ambiciózní cíl stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Tento cíl vyžaduje značné finanční investice, které nejsou schopny pokrýt jen veřejné zdroje. Proto v rámci Green Dealu vznikl balíček opatření s názvem Sustainable finance, který má za cíl přivést soukromé investice (od bank, investorů a firem) do ekologických a udržitelných projektů a podpořit tak mezinárodní závazky v oblasti udržitelného rozvoje. Balíček zadává bankám a investorům povinnost vykazovat, kolik z jejich investic je zelených. Zároveň je motivuje investovat do udržitelných řešení.    

Co iniciuje ESG?

ESG je provázaný vztah mezi EU, firmami a jejich finančními partnery. 


Udržitelné investování a financování zaručí EU taxonomie 

Důležitou částí Green Dealu je pro finanční manažery EU taxonomie. Je to klasifikační systém, který určuje, jestli je ekonomická činnost firmy environmentálně udržitelná. To má pomoci investorům či bankám zjistit, nakolik je firma nebo její aktivity skutečně zelená, aby mohli svoje peníze nasměrovat do udržitelných projektů a činností. Tedy tam, kde jich bude při přechodu EU na udržitelnější ekonomiku nejvíce třeba. Tyto investice budou mít v dekarbonizaci evropského průmyslu čím dál větší význam a budou stále žádanější. Taxonomie zajišťuje jednotný a transparentní přístup k hodnocení udržitelnosti napříč EU.   


Zelené financování je nyní dostupnější 

Na začátku letošního roku došlo k rozšíření reportovacích povinností. Taxonomie tak zahrnuje větší množství firem. To bude mít pozitivní dopad v tom ohledu, že díky vykazování podle taxonomie více společností bude identifikovat příležitosti pro zelené financování. „Zelené peníze“ jsou určené firmám, které splňují velmi náročná kritéria. Banky a investoři jsou tu však také od toho, aby podnikům pomohli investovat do takových změn, které jim pomohou tyto ambiciózní podmínky splnit. 

Firmy musejí taxonomii reportovat v rámci ESG reportu. Podniky, které spadají do oblasti působnosti směrnice o nefinančním reportingu CSRD, musí ve svých výročních zprávách uvádět, do jaké míry se na jejich činnosti taxonomie vztahuje. Ostatní společnosti, které nespadají do působnosti CSRD směrnice, se mohou rozhodnout tyto informace zveřejnit dobrovolně, aby získaly přístup k udržitelnému financování nebo z jiných důvodů souvisejících s jejich podnikáním. 


ESG rating – klíč k porovnání udržitelnosti firem 

ESG reporting poskytuje obrovské množství dat a informací o udržitelnosti každé firmy. Zejména pro investory je pak často obtížné se v těchto komplexních zprávách vyznat a správně vyhodnotit, nakolik je daná společnost skutečně udržitelná. Proto vznikly ESG ratingy jako tržní nástroj, který tyto složité informace integruje do jednoho čísla nebo skóre hodnotícího úroveň udržitelnosti podniku. Zatímco banky si pro svoje interní potřeby často vytváří vlastní ratingové modely, investoři se typicky spoléhají na nezávislé externí ratingové agentury jako jsou S&P Global, MSCI, Sustainalytics a další. Ty shromažďují data ze zveřejněných ESG zpráv a převádí je na jednoduché ratingové hodnocení, kterým se investoři mohou rychle a efektivně řídit při svých investičních rozhodnutích. 

Zatímco EU Taxonomie je určena evropskou autoritou a jen pro vybrané ekonomické činnosti, ESG ratingy jsou dané trhem, posuzují celé firmy a vzájemně si konkurují. Proto se stane, že každý udržitelnost vyhodnocuje trochu jinak, a jedna firma tak má u dvou různých ratingu rozdílné výsledky. Kterým se řídit? Většinou ten, který od vás požaduje investor, nebo jiný partner, kterého zajímá váš ESG rating. 


S ESG kupředu 

Je zřejmé, že role finančních ředitelů se rozvinula nad rámec samotné finanční funkce. Robustní rámec ESG je dalším způsobem, jak mohou inovovat a vytvářet hodnotu pro podniky.  Investoři a banky chtějí v dnešním měnícím se světe podporovat firmy, které plánují využít výhod, které jim ESG nabízí. A naopak se distancovat od firem, které s nově rozdanými kartami neumí hrát. Je jen na vás, kterou z nich hodláte být. 

Zjistěte, jak podnikat udržitelně