Zahájili jsme společně kurz Specialised Sustainability Manager

autor: | 28. 05. 2024 | Blog, Udržitelná firma

Témata:

Nový online kurz jsme představili na konferenci 22. května v eventovém prostoru Node 5. Akci jsme uspořádali s cílem blíže o tomto projektu informovat zájemce o vzdělávání v oblasti ESG. Mezi ně se řadí absolventi úvodní verze kurzu Certified Sustainability Manager i noví adepti z řad manažerů českých firem. Pozvánku dostali také lektoři, kteří v kurzu vystupují v roli přednášejících. Velmi nás potěšilo, že jich na akci dorazilo hned 13. Další odborníci promluvili formou video vizitky, kterou nahráli při natáčení svých přednášek.

Dvou a půl hodinovou konferenci moderovala Lenka Heuerová, která měla přípravu kurzu i konference na starost. Na úvod krátce představila partnery kurzu; GB Sustainability Audit Kft. v Maďarsku a SOLVED s.r.o. na Slovensku. Poté nastínila strukturu a náplň kurzu, která zahrnuje vzdělávání v šesti oblastech průmyslu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ energetika, stavebnictví, potravinářství, doprava a mobilita, chemický průmysl a místní správa.

Za každý modul vystoupil jeden nebo více přítomných lektorů a stručně jej okomentovali. Někteří zdůrazňovali důležitost ESG v daném oboru, zatímco jiní upozornili na klíčové momenty svých přednášek. Vážíme si i toho, že lektoři vyzdvihli kvalitu programu. Například Marie Petrová (Místní Agenda 21) z modulu Místní správa ocenila vysokou úroveň kurzu: „Jsem velice ráda, že jsem měla možnost stát se součástí tohoto projektu. Je komplexní, jde do hloubky a Fair Venture tím ohromně přispívá vzdělávání o ESG v Česku.“

Po krátké přestávce provedla účastníky projektová manažerka Milada Karasová vzdělávací platformou GBA (Green Business Academy), na které je kurz provozován. Poté se slova ujal Dan Heuer a poukázal na komplexnost nabídky Fair Venture a Impact Metrics, která na vzdělávání v ESG přirozeně navazuje. Po skončení oficiální části konference měli účastníci možnost prohlédnout a vyzkoušet si rozhraní digitální kalkulačky uhlíkové stopy. Odbornou asistenci měl na starost Pavel Záleský, ESG konzultant Impact Metrics. Současně s tím proběhl závěrečný networking s drobným občerstvením od Biopekárny Zemanka.

Dohromady obsahuje online kurz více než 50 hodin vzdělávacího materiálu. Díky grantu od Evropské unie je v současné době zcela zdarma. Registrovat se můžete zatím předběžně na: https://fairventure.cz/specialized-sustainability-manager/

Nestihli jste nebo nemohli se akce zúčastnit? Zveme vás na závěrečnou konferenci k projektu Open Day do Bratislavy. Setkáte se s některými z odborníků našeho kurzu z Česka, Slovenska i Maďarska a budete mít šanci sdílet, diskutovat a čerpat inspiraci. Kurz SSM vznikal souběžně i v Maďarsku a na Slovensku. Do jeho přípravy se dohromady zapojilo 150 lektorů.

Akce 22. května se zúčastnili tito lektoři:
Eliška Froschová Stehlíková (LIDL)
Lenka Vaněk a Dominika Cimpová (ČEZ ESCO)
David Chleboun (Daimler Truck)
Jiří Beranovský (EkoWATT)
Kamila Vítek Derynková (Spolchemie)
Monika Šrubařová (Sources Matter)
Jan Kvarda (SCHPCR)
Marie Petrová (Místní Agenda 21)
Karel Bařinka (kbd&p architects)
Milan Maršálek (Městská část Praha 10)
Aleš Knobloch (Metrostav)
Miroslav Vondena (Lindab)

Zjistěte, jak podnikat udržitelně