Nový digitální nástroj zlevní menším firmám cestu k udržitelnosti

autor: | 16. 05. 2023 | Blog

Kategorie: Blog
Témata:

I malé a střední podniky se dostávají pod tlak obchodních partnerů či bank, aby byly udržitelnější a měly k dispozici informace například o své uhlíkové stopě. Znát tata data vyžaduje čas a peníze. Proto jsme vyvinuli on-line nástroj, který celý proces zlevní a zjednoduší.

Už letos, dva a půl roku před platností směrnice CSRD (směrnice o reportingu udržitelnosti), požadují velké firmy od svých dodavatelů nebo banky od svých firemních klientů data o udržitelnosti. Například jaká je jejich uhlíková stopa, spotřeba energie, diverzita či třeba nakládání s odpady.

Vyhovět těmto požadavkům je poměrně drahé a časově náročné, pro menší a středně velké firmy často i finančně nedostupné. Kvůli náročnosti a rozsahu, je spíše pro “vyvolené”, tedy pro firmy, které na poradenství mají značné rozpočty. Naší ambicí ale bylo pomáhat nejen jim, ale i těm menším a středně velkým. Pro ně jsme cíleně hledali dostupné a dobře škálovatelné řešení. Rádi bychom jim totiž dali k dispozici nástroj, data a návod, jak si postupně sami udržitelnost řídit i reportovat.

Naše sesterská společnost Impact Metrics proto ve spolupráci s expertní skupinou Frank Bold a odborníky z LCA Studio vyvinula nový software, který firmám umožňuje projít celým procesem, a to od výpočtu uhlíkové stopy přes nastavení relevantních cílů v udržitelnosti až po případný report. To vše díky digitálnímu řešení za zlomek ceny oproti klasickému způsobu, kdy si společnost musí na tuto oblast zpravidla najmout poradenskou firmu.

Cesta k samostatnému řízení udržitelnosti

Impact Metrics pro tento důležitý nástroj využívá know-how Fair Venture. Má tudíž detailní přehled nejen o potřebách klientů a procesu přístupu k udržitelnosti, ale také o tom, které jeho části je důležité digitalizovat. Naší ambicí ale bylo pomáhat nejen jim, ale i těm menším a středně velkým. Pro ně jsme cíleně hledali dostupné a dobře škálovatelné řešení. Rádi bychom jim totiž dali k dispozici nástroj, data a návod, jak si postupně sami udržitelnost řídit i reportovat.

Impact Metrics dokončil digitální produkty po roce intenzivního vývoje, na kterém se podíleli odborníci z expertní skupiny Frank Bold. Ta se posledních 10 let přímo v Bruselu podílí na tvorbě evropské legislativy i ESG standardů a v České republice stojí po boku firem, které se připravují na ESG reporting v praxi. Své know-how připojilo zároveň LCA Studio, zabývající se výpočtem uhlíkové stopy a analýzami životního cyklu.

Digitální nástroje byly vyvinuty tak, aby pokryly potřeby při řízení a vykazování udržitelnosti menších i velkých firem. Jde o digitální uhlíkovou kalkulačku a produkty ESG Start a ESG Komplet. Našeho poradenského přístupu se ale firma úplně nevzdává, ne vše lze řešit digitálně. V případě složitějších zadání, respektive specifických odvětví, bude digitální řešení doplněné o důležité know-how specializovaných konzultantů.

Chceme dál růst a hledáme investora

Impact Metrics k udržitelnosti přistupuje komplexně. Stojí i za dalšími inovativními projekty, jako je informační servis z oblasti ESG – ESG radar nebo Reportyudrzitelnosti.cz – portál, kde je na jedno kliknutí možné získat většinu relevantních dostupných reportů na trhu.
Jako první digitální ochutnávku představil Impact Metrics letos v únoru také ESG Checklist, díky kterému jakákoliv firma za deset minut zdarma zjistí, jak se jí přesně týká udržitelnost, zda by se měla reportingu věnovat a jak k udržitelnosti přistoupit.

V roce 2022 jsme získali počáteční investici od RSJ Investments. Aktuálně jdeme do dalšího investičního kola, zajímavou příležitost pro investory zaměřené na budoucnost. Chceme více produktově i geograficky škálovat, investovat do rozšiřujícího se týmu a také marketingu, abychom nabídli naše služby firmám nejen V ČR, ale i v zahraničí.

 

 

Zjistěte, jak podnikat udržitelně