Jak je to s jednorázovými plasty?

autor: | 29. 03. 2019 | Společenská odpovědnost

Plasty jsou přelomový vynález, který nám umožnil vyřešit mnoho problémů a stal se symbolem 20. století. Pomohl například snížit vysoké náklady na převážení tekutin, skleněné lahve totiž výrazně zvyšovaly celkovou váhu zásilek. Plasty jsou dnes klíčové i v automobilovém průmyslu pro udržení nízké hmotnosti vozidel a zásadní roli hrají v medicíně. Těžko si dokážeme představit operační sál bez použití plastových hadiček, gumových rukavic atd. Umělé hmoty jsou ceněné především pro svou odolnost, lehkost a nízkou cenu, a navíc jsou ideální pro dodržování hygieny.

Ovšem pro nízkou cenu jsme jakoby zapomněli na odolnost a začali jsme je spotřebovávat ve velkém.

Plastový kelímek, brčko i sáček projdou dlouhým procesem výroby, distribuce a prodeje jen pro to, abychom je používali v řádu minut a poté vyhodili. Tím však jejich existence nekončí a skrytě jsou tu s námi po další stovky let. Plasty jsou dokonce tak odolné, že se žádný dosud vyrobený ještě nestihl přirozeně rozložit a dnes tak představují jeden z nejzávažnějších ekologický problémů.

Existuje řešení?

Každý už známe obrázky toho, co po celém světě způsobují hromadící plasty. V oceánech usmrcují řadu velkých živočichů a dostávají se i do (našeho) potravního řetězce. Evropská Unie se proto rozhodla, že situaci musí začít řešit a vydala zákaz jednorázových plastů platný od roku 2021. Průmysl má tedy dostatek času, aby se připravil. Ostatně, alternativy ke všem zakázaným jednorázovým plastům jsou již dávno na trhu. Jistě, Česko ani celá EU nejsou takovými producenty plastového odpadu, aby situaci vyřešily. Náš hlavní přínos je však v tom, že světu ukazujeme, jak by měla vypadat budoucnost naší planety. Navíc Evropa plastové výrobky v rozvojových zemích nakupuje, a coby odpad je potom vyváží zpět například do jihovýchodní Asie. Pro nasycení evropského trhu začnou i tyto země produkovat více alternativních výrobků, které se tak budou stávat dostupnějšími a postupně je bude moct zavádět i zbytek světa. Evropa tímto rozhodnutím tedy opravdu mění celý svět. A proč zrovna Evropa? Protože my si to můžeme dovolit.

Zjistěte, jak podnikat udržitelně